Veleposlani┼ítvo RS Haag /Konzularne informacije /Status dav─Źnega rezidenta v Sloveniji /

Pojasnila Finan─Źne uprave Republike Slovenije (FURS)

Glede statusa dav─Źnega (ne)rezidenstva


Rezidenti Slovenije pla─Źujejo dohodnino od vseh svojih dohodkov, ne glede na to, kje so dose┼żeni (v Sloveniji ali izven Slovenije), nerezidenti pa od dohodkov, ki so pridobljeni v Sloveniji. Dav─Źna obveznost posameznika je odvisna od njegovega statusa (rezident ali nerezident Republike Slovenije).

Zakon o dohodnini (Uradni list RS, ┼ít. 13/11-UPB7, 24/12, 30/12, 40/12-ZUJF, 75/12 in 94/2012; v nadaljevanju: ZDoh-2) v 6. ─Źlenu dolo─Źa pogoje, ki jih mora izpolnjevati fizi─Źna oseba, da se ┼íteje za rezidenta Slovenije (uradno prijavljeno stalno prebivali┼í─Źe v Sloveniji, obi─Źajno bivali┼í─Źe ali sredi┼í─Źe svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, prisotnost v Sloveniji v dav─Źnem letu skupno ve─Ź kot 183 dni). Vsi kriteriji pri dolo─Źanju rezidentskega statusa so enakovredni. Posameznik se tako ┼íteje za rezidenta Slovenije, ─Źe izpolnjuje katerikoli pogoj iz 6. ─Źlena ZDoh-2.

─îe nobeden od kriterijev iz 6. ─Źlena ZDoh-2 ni izpolnjen, se oseba ┼íteje za nerezidenta Slovenije. Fizi─Źne osebe, ki v Sloveniji formalno nimajo urejenega ustreznega rezidentskega statusa, so dol┼żne pri dav─Źnem organu urediti svoj rezidentski status. V ta namen je na spletni strani Dav─Źne uprave RS objavljen Vpra┼íalnik za ugotavljanje rezidentskega statusa.

Izpolnitev vpra┼íalnika sicer ni pogoj za za─Źetek postopka in ne predstavlja obveznega sestavnega dela vloge za ugotavljanje rezidentskega statusa. ─îe zavezanec ne ┼żeli izpolniti vpra┼íalnika, lahko na drug na─Źin dokazuje dejstva in okoli┼í─Źine, ki vplivajo na njegov rezidentski status. Vlogi za ugotavljanje rezidentskega statusa boste verjetno morali predlo┼żiti potrdilo o odjavi stalnega prebivali┼í─Źa iz Slovenije, potrdilo o prijavi stalnega prebivali┼í─Źa v tujini, potrdilo najema ali nakupa stanovanja v tujini, kopijo pogodbe o zaposlitvi, in podobno. Dav─Źni organ na podlagi vlog za ugotavljanje rezidentskega statusa oziroma po uradni dol┼żnosti presoja izpolnjevanje pogojev za rezidentski status fizi─Źnih oseb ter o rezidentskem statusu odlo─Źi z odlo─Źbo.

V─Źasih slovenski dav─Źni organ zahteva potrdilo, da ste dav─Źni rezident Nizozemske. To potrdilo se imenuje 'woonplaatsverklaring' in ga izda nizozemska dav─Źna uprava. Za potrdilo zaprosite prek eletronskega naslova: woonplaatsverklaring@belastingdienst.nl. Navesti morate svoje ime, BSN ┼ítevilko, ime dr┼żave ter leto, za katero potrdilo potrebujete. Vlogo obi─Źajno obdealjo v roku 4 tednov.

Hkrati pojasnjujemo, da odjava stalnega prebivali┼í─Źa fizi─Źnih oseb v Sloveniji v vseh primerih ne pomeni avtomati─Źno, da se bo fizi─Źni osebi spremenil rezidentski status iz rezident v nerezident, saj lahko posameznik izpolnjuje katerikoli drugi pogoj za status slovenskega rezidenta iz 6. ─Źlena ZDoh-2. ─îe se fizi─Źni osebi rezidentski status ob odhodu iz Slovenije ne spremeni, posledi─Źno ni dol┼żna spro┼żiti postopka ugotavljanja rezidentskega statusa pri dav─Źnem organu.

Navedeno obvestilo je informativne narave. Posameznikom svetujemo, da se za razjasnitev dodatnih vpra┼íanj obrnejo na pristojni dav─Źni urad v Sloveniji.

Dodatne informacije so dosegljive tukaj.

 

Glede odprtih finan─Źnih ra─Źunih v tujini

 

V skladu s 7. to─Źko 1. odstavka in 17. to─Źko 2. odstavka 49. ─Źlena Zakona o finan─Źni upravi je potrebno prijaviti pla─Źilne ra─Źune iz tujine.

Vsak zavezanec, ki ima odprt pla─Źilni ra─Źun v tujini, mora finan─Źni upravi v skladu z Zakonom o finan─Źni upravi prijaviti pla─Źilni ra─Źun iz tujine v osmih dneh od odprtja.

 

Ve─Ź informacij in obrazce najdete na spletni strani FURS.

 

 

Dodatno informacijo glede dav─Źnega rezidentstva in odjave stalnega prebivali┼í─Źa, ki sta jo pripravila Finan─Źna uprava RS in Ministrstvo za notranje zadeve RS, smo 15. 12. 2016 objavili na na┼íi spletni strani.