Veleposlani┼ítvo RS Haag /Gospodarsko sodelovanje /Pregled sodelovanja /

Gospodarsko sodelovanje v letu 2013

Blagovna menjava med dr┼żavama se je po zelo ugodnih letih 2010 in 2011 ter manj ugodnem v letu 2012, v prvih desetih mesecih leta 2013 (podatki v prvih 10 mesecih leta 2013 in primerjani z enakim obdobjem leta 2012) zmanj┼íala tako na uvozni kot izvozni strani. Kljub temu Nizozemska ostaja pomembnej┼ía zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, s katero trgovinska menjava dosega milijardo evrov vrednosti.

Novembra so se slovenska podjetja s podro─Źja navti─Źne industrije predstavila na  sejmu METS, razstavni prostor pa je obiskal tudi veleposlanik Roman Kirn. VP Marc pa je v mesecu maju obiskal slovenske razstavljavce na sejmu Private Label Manufactures Association. Udele┼żbo na obeh sejmih je sofinanciral SPIRIT.

V septembru je veleposlani┼ítvo RS v Haagu v sodelovanju s slovenskim dru┼ítvom na nizozemskem predstavilo turisti─Źno in kulinari─Źno podobo Slovenije, prav tako pa imeli obiskovalci dogodka, Embassy Festival, mo┼żnost poskusiti slovenska vina. Predstavitev slovenskih vin, ob podpori veleposlani┼ítva, je potekala tudi konec junija v Apeldoornu in novembra v Amsterdamu. V februarju pa je potekal kolesarski in pohodni┼íki sejem, na katerem so se predstavile nekatere slovenske regije ter pohodni┼íki in kolesarski turizem v Sloveniji.

Skupina diplomantov poslovne ┼íole iz Rotterdama je na VHG predstavila ┼ítudijo o izvedljivosti trgovinske platforme Slovenija - Nizozemska. Namen ┼ítudije je bil ugotoviti, ali v Sloveniji oz. drugih dr┼żavah Srednje in Vzhodne Evrope na eni strani ter na Nizozemskem na drugi strani obstaja interes podjetij za oblikovanje nizozemsko-srednjeevropske trgovinske platforme, ki bi slu┼żila la┼żjemu povezovanju med podjetji.

Zaprtje urada STO v Bruslju, ki je doslej na Nizozemskem izvajal vsaj nekaj turisti─Źne promocije bo omenjeno nalogo ┼íe ote┼żila: pozitivna turisti─Źna promocija prispeva k splo┼íni ugodni podobi dr┼żave, na ─Źemer je veliko la┼żje graditi pozitivno podobo ko gre za gospodarske in politi─Źne vidike.


Gospodarsko sodelovanje v letu 2012

Blagovna menjava med dr┼żavama se je po zelo ugodnem letu 2010 in prav tako ugodnih rezultatih v letu 2011, v letu 2012 zmanj┼íala, in sicer za 6,6 odstotkov v primerjavi z letom 2011 na 1,09 milijard EUR. Nizozemska kljub temu ostaja med pomembnej┼íimi zunanje trgovinskimi partnericami, na 10. mestu, kar predstavlja 2,5 odstotka celotne menjave Slovenije. Nizozemska je hkrati 13. najpomembnej┼íi izvozni, z zneskom nekaj ve─Ź kot 416 milijoni EUR, in 7. uvozni partner, kjer uvoz zna┼ía nekaj manj kot 675 milijonov EUR.

Novembra se je Slovenija predstavila na poslovnem dogodku v organizaciji regionalne gospodarske zbornice za severno Nizozemsko. V oktobru je predstavnica Slovenske izvozne dru┼żbe obiskala nizozemsko razvojno banko FMO in se pogovarjala o mo┼żnostih sodelovanja. Septembra je veleposlani┼ítvo pripravilo prvo sre─Źanje z mladimi slovenskimi poslovne┼żi in raziskovalci, ki ┼żivijo in delajo na Nizozemskem. Skupina diplomantov poslovne ┼íole HR iz Rotterdama je julija predstavila svoje diplomske naloge, v katerih so za pet slovenskih podjetij pripravili izvozne na─Źrte. Veleposlani┼ítvo je v aprilu organiziralo petdnevno popotovanje po Sloveniji za tukaj┼ínjo mednarodno katoli┼íko ┼żupnijo ter pomagalo pripraviti strokovno ekskurzijo nizozemskega nacionalnega zdru┼żenja klavcev, namenjeno promociji slovenske mesne industrije, zlasti kranjske klobase. Povezali smo organizatorje maratona v Utrechtu z organizatorji ljubljanskega maratona.