Veleposlani┼ítvo RS Haag /Izredni dogodki - COVID19 /

COVID-19

Zaradi ┼íe vedno prisotne mo┼żnosti oku┼żbe z virusom COVID 19 slovenskim dr┼żavljanom svetujemo, da pri na─Źrtovanju poti v tujino spremljajo ┼íirjenje virusa in njegove prisotnosti na obmo─Źju na─Źrtovane poti ter preverijo pogoje vstopa v ciljno dr┼żavo ter upo┼ítevajo odlo─Źitve tamkaj┼ínjih oblasti.

(posodobljeno 3.7.)

UKREPI NA NIZOZEMSKEM

Glede na pojav virusa Covid-19 na Nizozemskem, slovenskim dr┼żavljanom na Nizozemskem svetujemo, da spremljajo spletno stran Nizozemskega In┼ítituta za javno zdravje in okolje (www.rivm.nl) ter upo┼ítevajo preventivne ukrepe in navodila pristojnih in┼ítitucij. Na Nizozemskem deluje tudi posebna telefonska ┼ítevilka 0800-1351 za informacije v zvezi z virusom Covid-19. ŃÇÇ

Upo┼ítevati je treba osnovne ukrepe kot so umivanje rok, ostajanje doma, kolikor je mogo─Źe, nadaljevati delo od doma in upo┼ítevati medosebno razdaljo 1,5 metra. Doma morajo ostati vsi s simptomi virusa.

Ob vstopu na Nizozemsko ne velja pravilo obvezne karantene, vendar pa karanteno lahko predpi┼íejo posamezni delodajalci ali ┼íole. Na Nizozemskem je obvezno no┼íenje mask na javnem prevozu, pri ─Źemer je treba nositi ne-medicinske maske.

Na Nizozemskem ni posebnih omejitev glede transporta blaga.

UKREPI ZA POMO─î PODJETJEM

Nizozemska vlada je sprejela vrsto ukrepov za pomo─Ź podjetjem in samozaposlenim na Nizozemskem. ki so prizadeta zaradi pandemije. Aktualni programi za pomo─Ź podjetjem so dosegljivi na spletni strani business.gov.nl.

VSTOP NA NIZOZEMSKO

Slovenski dr┼żavljani na Nizozemsko lahko vstopajo brez omejitev.

UKREPI V PRIMERU SUMA OKU┼ŻBE

Vsi prebivalci Nizozemske s simptomi COVID-19 lahko pokli─Źejo NL ┼ít. 0800-1202 in se naro─Źijo na testiranje. ┼átevilka je brezpla─Źna in dosegljiva vsak dan med 8.00 in 20.00 uro.

VSTOP V SLOVENIJO

Vsi prebivalci Nizozemske lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev. Ob vstopu ni predvidena obvezna karantena.

UKREPI V SLOVENIJI

Vsa vprašanja o novih ukrepih za zajezitev epidemije bolezni covid-19, predvsem o pravilih glede prehajanja meje, lahko naslovite na Policijo RS. Kontaktna telefonska številka je 01 514 70 01, dosegljivi so od ponedeljka do petka (od 8. do 16. ure) ter ob sobotah, nedeljah in praznikih (od 8. do 12. ure). Vprašanja lahko posredujete tudi na email: info.koronavirus(at)policija.si .

Ministrstvo RS za zdravje je vzpostavilo kontaktno to─Źko za vsa vpra┼íanja glede karantenskih odlo─Źb. Za vpra┼íanja so dosegljivi med delovniki po telefonu na ┼ítevilki 01 478 68 48 med 8.30 in 15.30 uro. Informacije je mogo─Źe dobiti tudi po elektronski po┼íti na naslovu karantena.mz@gov.si.