Veleposlani┼ítvo RS Haag /Slovenska skupnost /

Slovenska skupnost na Nizozemskem

ZDRU┼ŻENJE PRIJATELJEV SLOVENIJE NA NIZOZEMSKEM

Zdru┼żenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem je osrednja slovenska organizacija na Nizozemskem. Po osamosvojitvi Slovenije, leta 1991, je nastalo iz prvotnega Komiteja za priznanje Slovenije. O svojih aktivnostih in dogodkih obve┼í─Źa preko dvojezi─Źne spletne strani, v dvojezi─Źni tiskani reviji Lipa, preko informativnega e-biltena "Lipov list", na svoji Facebook strani in na forumu za Slovence po svetu - slovenci.si. 

─îlane tukaj┼ínje slovenske skupnosti in druge prijatelje Slovenije povezuje z organiziranjem ┼ítevilnih prireditev ter si prizadeva za ve─Źjo prepoznavnost Slovenije na Nizozemskem. Tradicionalne prireditve Zdru┼żenja so praznovanje Pre┼íernovega dne v februarju, pustno rajanje, Ob─Źni zbor z Dr┼żavnim prvenstvom v taroku, praznovanje dneva dr┼żavnosti na tradicionalnem pikniku, slovenska kuharska delavnica v mesecu novembru. Vmes pa ┼íe razstave fotografij slovenske pokrajine in kak┼íno martinovanje.  

Zdru┼żenje nudi pomo─Ź nizozemskim in slovenskim medijem pri iskanju podatkov, zbiranju komentarjev o raznih dogodkih ali pri iskanju sogovornikov za nastope v radijskih in televizijskih oddajah. ─îlani Zdru┼żenja obve┼í─Źajo zainteresirane Nizozemce o mo┼żnostih pre┼żivljanja po─Źitnic v Sloveniji ter skupaj z Veleposlani┼ítvom RS aktivno sodelujejo na Embassy Festivalu v Haagu. Prav tako odgovarjajo na vpra┼íanja posameznikov in podjetij iz obeh dr┼żav in jih povezujejo z ustreznimi ustanovami.

Pomemben vidik kulturnih in dru┼żabnih prireditev Zdru┼żenja je tudi mo┼żnost predstavitve ┼íir┼íemu ob─Źinstvu tako mladih, kot tudi ┼że uveljavljenih slovenskih umetnikov iz obeh de┼żel. Za skromno nagrado imajo tukaj┼ínji slovenski ┼ítudenti glasbe in drugih umetnosti prilo┼żnost nastopati na prireditvah Zdru┼żenja, kar je v okviru sodelovanja z veleposlani┼ítvom posameznikom omogo─Źilo nastope tudi na drugih prireditvah izven na┼íe skupnosti.

Spletna stran: vrienden-van-slovenie.nl

Facebook stran: www.facebook.com/vriendenvanslovenie/

E-mail: info@vrienden-van-slovenie.nl 

 

Slovenske ma┼íe 

Slovenske dru┼żine in drugi prijatelji Slovenije se na dva meseca zbirajo pri slovenskih ma┼íah v Rijswijku, blizu mesta Haaga. Ma┼íe daruje izseljenski duhovnik dr. Zvone ┼átrubelj, voditelj Slovenskega pastoralnega centra v Bruslju. Poleg ma┼í se rojaki iz Belgije, Nizozemske in Luksemburga sre─Źujemo na dru┼żinskih seminarjih v organizaciji pastoralnega centra. Naslov za stike: metkamd@gmail.com. 

 

Društvo VTIS:

Bro┼íura o ┼ítudiju in ┼żivljenju na Nizozemskem

https://www.drustvovtis.si/

 https://www.facebook.com/dvtis

Spletne FB skupnosti:

Slovenci na Nizozemskem (ve─Ź kot 4.500 ─Źlanov) - Facebook-ova stran "Slovenci na Nizozemskem" je gotovo najbolj relevantno zbirno mesto za pridobivanje najrazli─Źnej┼íih informacij formalne in neformalne narave, saj si tam izku┼ínje izmenjujejo posamezniki, ki ┼że dolgo ┼żivijo na Nizozemskem in lahko nudijo informacije in nasvete iz prve roke. Na tej strani so objavljeni tudi dogodki Zdru┼żenja, Slovenskih uric in slovenske ma┼íe.

 

Mal─Źki na Nizozemskem - V skupini "Mal─Źki na Nizozemskem" si mladi star┼íi izmenjujejo informacije in nasvete in se dogovarjajo za sre─Źanja.

Prevozi SLO-NL/NL-SLO - Zelo obiskan forum o prevozih v/iz Slovenije oz. na/z NL.