Veleposlaništvo RS Haag /Slovenska skupnost /

Slovenska skupnost na Nizozemskem

 

ZDRUŽENJE PRIJATELJEV SLOVENIJE

Spletna stran: http://vrienden-van-slovenie.nl/

Facebook stran: https://www.facebook.com/vriendenvanslovenie/

E-mai: info(at)vrienden-van-slovenie.nl

Predsednik društva: Uroš Malnaršič

Združenje prijateljev Slovenije na Nizozemskem je osrednja slovenska organizacija na Nizozemskem. O svojih aktivnostih in dogodkih tako na nizozemskem kot v Sloveniji, obvešča preko svoje dvojezične spletne strani, v dvojezični tiskani reviji Lipa, preko informativnega e-biltena "Lipov list" ter na svoji Facebook strani. Člane tukajšnje slovenske skupnosti in druge prijatelje Slovenije povezuje z organiziranjem številnih uspešnih prireditev ter si prizadeva za večjo prepoznavnost Slovenije na Nizozemskem.

Združenje nudi pomoč nizozemskim in slovenskim medijem pri iskanju podatkov, zbiranju komentarjev o raznih dogodkih ali pri iskanju sogovornikov za nastope v radijskih in televizijskih oddajah. Člani Združenja obveščajo zainteresirane Nizozemce o možnostih preživljanja počitnic v Sloveniji ter skupaj z Veleposlaništvom RS, aktivno sodelujejo na Embassy Festivalu v Haagu.

Tradicionalne prireditve Združenja so kuharska delavnica v mesecu novembru, miklavževanje v decembru, praznovanje Prešernovega dne v februarju in praznovanje Dneva državnosti, na tradicionalnem pikniku, ki običajno sledi ženskemu teku v Utrechtu, v juniju. 

Pomemben vidik kulturnih in družabnih prireditev Združenja je tudi možnost predstavitve tako mladih kot tudi že uveljavljenih slovenskih umetnikov iz obeh dežel, širšemu občinstvu. Za skromno nagrado imajo tukajšnji slovenski študenti glasbe in drugih umetnosti priložnost nastopati na proslavah Združenja, kar je v okviru sodelovanja z veleposlaništvom, posameznikom omogočilo nastope tudi na drugih prireditvah izven naše skupnosti.

SLOVENSKE URICE V RIJSWIJKU MAŠA V SLOVENSKEM JEZIKU

Uvedbi dopolnilnega pouka slovenščine je sledila potreba po izvedbi srečanj za najmlajše. Njihov namen je, da bi otroci lahko preko igre ohranjali stik z materinščino in drugimi slovensko-govorečimi otroki na Nizozemskem. Slovenske urice potekajo v centru Don Bosco v Rijswijku, z organizacijsko podporo Nine Bogerd in Špele Božnar.

K srečanjem vabijo prek Facebooka, običajno na Facebook strani "Slovenci na Nizozemskem" z objavo dogodka "Igrive urice za slovenske malčke na Nizozemskem".

MAŠA V SLOVENSKEM JEZIKU

 

Na Nizozemskem vodi mašo v slovenskem jeziku dr. Zvone Štrubelj, stalni slovenski duhovnik v Bruslju.

Slovenci v Limburgu se mesečno zbirajo pri maši v Heerlenu, Slovenci v Randstadu pa v Rijswijku blizu Haaga.

Vabila k maši so objavljena na Facebook-u, zainteresiranim posameznikom pa so lahko posredovana tudi po elektronski pošti. Poleg bogoslužja gre pri tem za dragocena srečanja z rojaki, za redni stik s slovensko kulturo in tradicijo, za nove priseljence pa seveda tudi za izmenjavo izkušenj. 

 

SPLETNE SKUPNOSTI na Facebooku

FB Slovenci na Nizozemskem

Facebook-ova stran "Slovenci na Nizozemskem" je gotovo najbolj relevantno zbirno mesto za pridobivanje najrazličnejših informacij formalne in neformalne narave, saj si tam izkušnje izmenjujejo posamezniki, ki že dolgo živijo na Nizozemskem in lahko nudijo informacije in nasvete iz prve roke.

Na tej strani so objavljeni tudi dogodki Združenja, Slovenskih uric in slovenske maše.

FB Malčki na Nizozemskem

V skupini "Malčki na Nizozemskem" si novopečeni starši izmenjujejo informacije in nasvete in se dogovarjajo za srečanja.

FB Prevozi SLO-NL/NL-SLO

Zelo obiskan forum o prevozih v Slovenijo in iz Slovenije.

 

FOLKLORNA SKUPINA NIZOZEMSKA
Tajnica skupine:
Beti Pintarič
Postbus 30053
6370 KB Landgraaf
Tel: +(31) 45 533 0 713
Fax: +(31) 45 533 0 713