Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
01.09.2016  

Premier dr. Cerar z nizozemskim kolegom za močno, enotno in učinkovito EU

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je v okviru posvetovanj o prihodnosti Evropske unije v ponedeljek, 29. avgusta 2016 v Haagu sestal z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem. Strinjala sta se, da bo aktualnim evropskim izzivom kos le močna, enotna in učinkovita EU. Migracije bodo temeljno vprašanje, ki ga bo treba reševati enotno, solidarno in brez odlašanja, je bil jasen slovenski premier, saj se bo le tako mogoče tudi dejansko osredotočiti na ostale razvojne teme.

Srečanje je bilo del niza posvetovanj evropskih voditeljev, namenjenih učinkovitejšemu oblikovanju skupnega stališča sedemindvajseterice na neformalnem vrhu v Bratislavi sredi septembra.

V luči prihodnjega vrha, predvsem pa z vidika prihodnosti, je slovenski premier poudaril, da bo učinkovito upravljanje z migracijami predpogoj, ki bo državam članicam in institucijam omogočil osredotočanje na krepitev konkurenčnosti evropskega gospodarstva in dvigovanja zaposlenosti, predvsem mladih.

Z nizozemskim kolegom sta si bila enotna, da je ob naslavljanju perečih migracijskih in varnostnih vprašanj, treba nadaljevati s poglabljanjem notranjega trga, zlasti digitalnega, energetskega ter storitvenega.

Predsednik vlade dr. Cerar je ob tej priložnosti – gre za prvi bilateralni obisk slovenskega predsednika vlade na Nizozemskem po letu 2008 – nizozemskega kolega z gospodarsko delegacijo povabil na obisk v Slovenijo.