Veleposlani┼ítvo RS Haag /Novice /
27.02.2020  

Slovenija pozdravlja današnjo ustanovitev Observatorij OECD za umetno inteligenco

Pariz, 27. februarja 2020

OECD je danes ustanovil Observatorij OECD za umetno inteligenco. Observatorij bo deloval kot vklju─Źujo─Źa internetna platforma, preko katere bodo sodelujo─Źe dr┼żave skupaj z OECD oblikovale politiko o umetni inteligenci in delile izku┼ínje glede tega. Observatorij bo preko zbranih podatkov in priprave analiz dr┼żavam pomagal pri razvoju in nadzoru sistemov odgovorne umetne inteligence, ki bo imela pozitivne u─Źinke za celotno dru┼żbo.

Vzpostavitev Observatorija OECD nadalje krepi izvajanje Priporo─Źila OECD o umetni inteligenci, ki so ga dr┼żave OECD potrdile na ministrskem zasedanju maja 2019 in ki predstavlja prvi medvladni standard na tem podro─Źju. Observatorij je odprt za sodelovanje zainteresiranih dr┼żav OECD, partnerskih dr┼żav, mednarodnih organizacij in nevladnih dele┼żnikov.

Slovenija pozdravlja vzpostavitev Observatorija OECD, posebej zato, ker bo na celovit na─Źin preu─Źeval izzive in prilo┼żnosti umetne inteligence na ┼ítevilnih podro─Źjih. Slovenija ob tem ┼íe posebej poudarja pomen iskanja sinergij med aktivnostmi Observatorija OECD in vidiki, ki jih v zvezi z umetno inteligenco naslavljajo Svet Evrope, UNESCO in OZN.

Dogodka se udele┼żujejo dr┼żavni sekretar Gregor Strojin v vlogi predsedujo─Źega CAHAI v Svetu Evrope, predstavniki Instituta Jo┼żef Stefan in Ministrstva za javno upravo. DS Strojin je na zasedanju strokovne skupine za umetno inteligenco predstavil delo CAHAI in ostalih, ┼że obstoje─Źih instrumentov Sveta Evrope, ki so relevantni za tematiko.

Slovenski znanstveniki Instituta Jo┼żef Stefan (IJS AILab) so aktivno sodelovali pri vzpostavljanju Observatorija OECD z vizualizacijo, ki je bila podprta z analiti─Źnimi programskimi re┼íitvami. Slednje med drugim omogo─Źajo analiziranje umetne inteligence preko zbiranja svetovnih novic v realnem ─Źasu. Na┼íi znanstveniki bodo tudi aktivno prispevali k nadaljnjemu razvoju Observatorija OECD, ki naj bi se med drugim osredoto─Źil na zbiranje podatkov in analizo podjetij v svetu, ki se ukvarjajo z umetno inteligenco, na razvoj trga delovne sile in potrebnih ve┼í─Źin za podjetja.  

Ve─Ź informacij o delu Instituta Jo┼żef Stefan (IJS AILab): https://ailab.ijs.si/

Ve─Ź informacij o delu OECD na podro─Źju umetne inteligence in o Observatoriju OECD za umetno inteligenco:    https://www.oecd.org/going-digital/ai/