Veleposlani┼ítvo RS Haag /Novice /
22.05.2020  

22. maj - dan slovenske diplomacije

22. maj je Dan slovenske diplomacije, dan, ko se spominjamo v─Źlanitve Slovenije v Organizacijo zdru┼żenih narodov. Slovenija je s tem korakom stopila na svetovni diplomatski parket in ga v relativno kratkem ─Źasu nadgradila s ─Źlanstvom v EU in NATO, nekaj let kasneje pa tudi v OECD. V drugi polovici 2021 bo ┼że drugi─Ź predsedovala Svetu EU.

 

Ministrstvo za zunanje zadeve v skladu z vodilom Strategije zunanje politike "V svetu uveljavljati varnost, blaginjo in ugled Republike Slovenije in njenih ljudi" opravlja ┼ítevilne za dr┼żavo in dr┼żavljane pomembne naloge. Slovenija danes tako sedi za vsemi najpomembnej┼íimi multilateralnimi omizji, je odgovorna zaveznica ter konstruktivna partnerica. Z diplomacijo bogatimo na┼íe bilateralne odnose, skrbimo za svoje nacionalne interese v mednarodni skupnosti ter krepimo svojo prepoznavnost in ugled.

 

V ─Źasu aktualne globalne epidemije so se zapirale dr┼żavne meje, iskali so se nacionalni in globalni odgovori na vpra┼íanje, kako naprej. Tem izzivom je bila slovenska diplomacija kos. Ves ─Źas je proaktivno iskala re┼íitve za laj┼íanje ─Źezmejnih transportnih tokov in tudi na ta na─Źin sku┼íala ─Źim bolj pomagati slovenskemu gospodarstvu. Enako si prizadeva tudi za odpiranje meja za turisti─Źna potovanja v dogovoru z drugimi dr┼żavami in ob upo┼ítevanju zdravstvenih vidikov.

 

V za─Źetnih tednih krize je bilo potrebno tudi organizirati repatriacijo ┼ítevilnih slovenskih dr┼żavljanov, ki so se iz tujine ┼żeleli vrniti domov. Slovenska diplomacija se je pri tem ponovno izkazala kot u─Źinkovita organizacija, slovenski diplomati pa kot profesionalni, odgovorni in iznajdljivi, s posluhom za stiske in skrbi sodr┼żavljanov.

 

V video zapisu si lahko ogledate, kako so te dogodke do┼żivljali na┼íi kolegi Sabina, Emil in Matja┼ż.