Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
28.05.2019  

Slovenija finančno podprla projekte in aktivnosti Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW)

Haag, 28. maj 2019 – Stalna predstavnica Republike Slovenije pri OPCW, veleposlanica Sanja Štiglic in Generalni direktor OPCW Fernando Arias sta 27. maja podpisala sporazum o prostovoljnem prispevku Slovenije (10.000 EUR) v Sklad za misije v Siriji, in sicer za aktivnosti OPCW Skupine za preiskovanje in identifikacijo storilcev napadov s kemičnim orožjem v Siriji, ki je bila vzpostavljena na podlagi odločitve z izrednega zasedanja Skupščine držav pogodbenic 27. junija 2018. 

Veleposlanica Štiglic je ob tej priložnosti izpostavila, da Slovenija podpira delo OPCW, ki ima ključno vlogo pri ustvarjanju sveta brez kemičnega orožja. V zadnjih letih smo priča številnim kršitvam absolutne prepovedi uporabe kemičnega orožja, odgovorni pa za svoja dejanja niso kaznovani, zato Slovenija podpira vsa prizadevanja mednarodne skupnosti in aktivnosti OPCW na področju boja proti nekaznovanosti uporabe kemičnega orožja. 

Veleposlanica Štiglic je Generalnemu direktorju OPCW Ariasu predala tudi pismo, s katerim ga je obvestila, da je Vlada Republike Slovenije sklenila, da bo Slovenija v dveh letih namenila 10.000 EUR za nadgradnjo OPCW laboratorija v Center za kemijo in tehnologijo. Cilj projekta je vzpostaviti institucijo, ki se bo lahko odzivala na grožnje, povezane s kemičnim orožjem, in šla v korak s časom na znanstvenem, raziskovalnem in tehničnem področju.  

Generalni direktor OPCW se je Sloveniji zahvalil za prostovoljna finančna prispevka in izpostavil, da brez dosledne podpore držav pogodbenic Konvencije o kemičnem orožju, OPCW ne bi mogla opravljati svojega poslanstva.