Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
05.07.2019  

Sprejem Konvencije o priznanju in izvršitvi tujih sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah

Haag, 5. julij 2019 - Od 18. junija do 2. julija 2019 je v Haagu potekala 22. diplomatska konferenca Haaške konference za mednarodno zasebno pravo za sprejem Konvencije o priznanju in izvršitvi tujih sodnih odločb v civilnih in gospodarskih zadevah. 2. julija so delegati držav simbolično parafirali zaključni dokument Konvencije. Ob podpisu zaključnega dokumenta je bil prisoten tudi nizozemski Minister za zunanje zadeve Blok. Na slovenski strani je dokument parafiral vodja delegacije Marko Štucin.

Minister Blok je poudaril, da nova Konvencija predstavlja enega ključnih mednarodnih pravnih aktov na področju civilnih in gospodarskih zadev v zadnjem desetletju. Konvencija bo bistveno okrepila pravno varnost in predvidljivost v mednarodnih pravnih zadevah, predvsem v mednarodni trgovini.

Generalni sekretar HCCH dr. Bernasconi je poudaril, da bo Konvencija zmanjšala čas za priznavanje in implementacijo sodb v drugih državah in s tem bistveno pripomogla k zmanjševanju transakcijskih in pravdnih stroškov in omogočila boljši dostop do prava. HCCH bo svoje aktivnosti sedaj usmeril predvsem v promocijo in pravilno implementacijo Konvencije.

Konvencija je 40. globalni instrument, sprejet v okviru HCCH.