Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
12.06.2014  

VTIS Nizozemska: Slovenska znanost v svetu

Dne 24. 05. 2014 je Društvo VTIS - društvo v tujini izobraženih Slovencev, v sodelovanju z veleposlaništvom RS v Haagu na rezidenci veleposlanika organiziralo prvo, ustanovno srečanje društva VTIS Nizozemska, ki se ga je udeležilo 27 mladih študentov in raziskovalcev, ki živijo in delajo na Nizozemskem.

Društvo VTIS je bilo sicer ustanovljeno decembra 2013, prvo srečanje pa je gostil predsednik Republike Slovenije, v sodelovanju s SAZU, kot glavnim podpornikom društva. Društvo ima že več kot 200 članov po vsem svetu, pri čemer se njihova mreža članov in podpornikov izjemno hitro širi. Osnovni namen društva VTIS je vzpodbujanje medsebojnega sodelovanja slovenskih strokovnjakov, ki delujejo v tujini ter njihovo sodelovanje z izobraževalno raziskovalnimi ustanovami in gospodarstvom v Sloveniji in v tujini.

Program srečanja (dosegljiv tukaj) 24. 05. 2014 na rezidenci veleposlanika je pripravil in vodil Goran Đaković, študent magistrskega študija na Twente University in član upravnega odbora Društva VTIS. Program je vključeval štiri predstavitve iz različnih vsebinskih področij, na katerih delajo mladi raziskovalci na Nizozemskem, kulturno-glasbeni vložek Luka Batiste, čemur je sledilo neformalno mreženje vseh udeležencev.