Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
06.12.2018  

17. zasedanje Skupščine držav pogodbenic Mednarodnega kazenskega sodišča

Haag, 6. december 2018 – Včeraj se je začelo 17. zasedanje Skupščine držav pogodbenic (ASP) Mednarodnega kazenskega sodišča (MKS), ki se je udeležuje tudi slovenska delegacija. Skupščini predseduje O-Gon Kwon, predstavnik Republike Južne Koreje. 

Letošnje zasedanje poteka v znamenju 20. obletnice sprejema Rimskega statuta. Splošni razpravi bo sledilo plenarno zasedanje, namenjeno izzivom, povezanim s sodelovanjem, vključno s sodelovanjem na področju finančnih preiskav, in sklepanjem sporazumov o sodelovanju. Sledila bo razprava o dosežkih in izzivih glede udeležbe žrtev in pravnega zastopanja 20 let po sprejetju Rimskega statuta. 

Marko Štucin, namestnik veleposlanice, je udeležence nagovoril v okviru splošne razprave in izpostavil aktivnosti Slovenije v podporo sodišču v multilateralnih in regionalnih forumih. Svojo podporo sodišču bo Slovenija pokazala tudi s sklenitvijo sporazuma za izvrševanje kazenskih sankcij, ki bo podpisan na ASP. 

Ob robu 17. zasedanja ASP je Slovenija soorganizirala tudi stranski dogodek, posvečen promociji in predstavitvi osnutka mednarodne konvencije o mednarodni pravni pomoči pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost in vojnih hudodelstev. Slovenija je predstavila zgodovino nastanka pobude in njen namen za krepitev učinkovitosti domačih institucij pregona in sodstva. 

Slavnostni podpis sporazuma za izvrševanje kazenskih sankcij bo 7. decembra. Sporazum bo v imenu Slovenije podpisala dr. Dominika Švarc Pipan, državna sekretarka na Ministrstvu za pravosodje.