Veleposlaništvo RS Haag /Novice /
06.02.2019  

Slavnostna inavguracija voditeljske mreže šampionov za enakost spolov v Haagu

Haag, 5. februar 2019 – Na Mednarodnem kazenskem sodišču je potekala slavnostna inavguracija haaške voditeljske mreže šampionov za enakost spolov imenovana "International Gender Champions – Den Haag Hub". Haaška mreža spada pod okrilje mednarodne voditeljske mreže šampionov – "International Gender Champions", ki je bila vzpostavljena julija 2015, v Palais des Nations, v Ženevi. Glavni namen iniciative je promocija in izboljšanje enakosti spolov v izvršnih upravljavskih strukturah institucij, ki jih zastopajo člani mreže ter v njihovem programskem delu skozi konkretne in merljive zaveze. Mreža se je iz Ženeve razširila v New York, na Dunaj, Nairobi in Haag. Mednarodna voditeljska mreža trenutno povezuje 205 šampionov iz več kot 60 držav.

Slavnostni dogodek, katerega se je udeležilo več kot 100 povabljenih, je tudi uradno obeležil vzpostavitev voditeljske mreže šampionov v Haagu, ki so jo že v letu 2018 vzpostavili veleposlaništvi Kanade in Švice ter nevladna organizacija Women@TheTable. Kanadske veleposlanica Sabine Nölke je v uvodnem nagovoru izpostavila, da se je haaški mreži pridružilo že 40 veleposlanikov in visokih predstavnikov mednarodnih in nevladnih organizacij v Haagu. Po govoru predsednika Mednarodnega kazenskega sodišča, sodnika Chile Eboe-Osujija je sledila razprava o možnostih promocije in izboljšanja enakosti spolov v institucijah, na kateri so sodelovali člani haaške mreže šampionov, in sicer Fatou Bensouda, tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča, Sheikh Mohammed Belal, veleposlanik Bangladeša na Nizozemskem, Hans de Boer, predsednik Združenja nizozemske industrije in delodajalcev in Caitlin Kraft-Buchman, izvršna direktorica organizacije Women@TheTable.

Vabilo za sodelovanje v voditeljski mreži šampionov za enakost spolov v Haagu je sprejela tudi veleposlanica Sanja Štiglic, ki je podpisala pristopno deklaracijo, s katero se je zavezala, da bo pri organizaciji dogodkov in v razpravah upoštevala vidik spolov in skušala zagotoviti uravnoteženo zastopanost spolov. Vsak izmed članov mreže šampionov je podal tudi konkretne zaveze o tem, kako bo okrepil enakost spolov znotraj institucije, ki jo vodi. Informacije o članih mreže v Haagu ter njihovih zavezah so objavljene na spletni strani iniciative – https://genderchampions.com/hub/den-haag